Wandeling Erperheide

0

Blauwe route (ruitje) op kaartje Hoge Kempen Abeekvallei met vertrekplaats in Ellikom. Totale lengte van 6,3 kilometer.
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen.

Wij verblijven op het terrein Erperheide, hetwelk er vlak langs ligt. Ons vertrekpunt is dan ook de ingang van dit domein zelf. Op het kaartje ligt deze ongeveer aan de symbooltjes van de wandelaar en koffiekop, juist onder het gele ruitje en oranje stip (welke van andere tochten zijn die je ook van hieruit kunt doen)

Met de ingang achter je sla je rechtsaf en volg je de weg tot het kruispunt, waar je weer rechtsaf gaat.

Deze weg volg je dan tot je aan knooppunt 232 komt, en waar je de eerste keer een blauw ruitje ziet.
Je kunt hier de route opgaan door verder rechtdoor te gaan of links af te slaan. Wijzelf zijn linksaf gegaan, het landweggetje op. Zie foto’s hieronder.

Deze weg komt uiteindelijk uit aan een ander knooppunt (248) vlak naast een hoofdweg. Je gaat deze weg niet op. Naar rechts juist voor de hoofdweg vervolgt de route. Deze draait naar rechts, terug schuin weglopend van de hoofdweg.
Aan de overzijde van de weg wordt je mogelijks begroet door paarden.

Je komt nu op een bosweg welke je blijft volgen. Onderweg staan steeds duidelijke wegwijzers mocht er een splitsing zijn met een ander, meestal kleiner, weggetje. Je gaat langs een waterpartij en verder kom je aan een bankje waar de weg naar rechts draait. Blijven volgen tot je op asfalt terechtkomt, waar je op een gegeven moment linksaf moet (richting centrum Ellikom).

Via deze weg steek je nu de Abeek over richting Ellikom.

Je gaat verder tot je in het centrum aan een kerk komt welke je aan de linkerzijde voorbijgaat en daarna naar rechts afslaat (knooppunt 228). Deze weg volg je tot je Ellikom weer verlaat. Je gaat voorbij knooppunt 230 waar de gele route naar rechts gaat en de blauwe nu als enige overblijft en rechtdoor de weg vervolgt.

Verderop komt een groene route (groene rechthoek) dezelfde weg volgen als de blauwe. Nadat je Ellikom volledig achter je gelaten hebt draait de weg naar links, terwijl wij rechtdoor moeten op een voor het verkeer doodlopende weg richting een woning. Juist voor de woning een splitsing waar wij links gaan.

Je komt nu op een brede verharde weg (niet voor auto’s toegankelijk) welke je een hele tijd blijft volgen.

Een dikke kilometer verder moet je deze weg echter verlaten naar rechts, terug een bosweg op.

De aanvankelijk brede bosweg wordt verderop smaller en draait naar rechts. Ondertussen komt de gele route er ook weer bij. Je blijft de weg volgen en wandelt nu met de Duivelsbroeken aan je linkerzijde.

Verderop wordt het terug breder en kom je uiteindelijk op een grasveld uit.

Op dit grasveld zie je aan de linkerzijde een constructie staan waar de weg onderdoor gaat een andere weide op met aan de overzijde een toegangspoortje.

Hierna kom je terug op een bosweg uit en ga je een houten wandelpad op met een waarschuwingsbord ernaast. Je gaat nu dwars door de Duivelsbroeken, een moerasgebied.

Na het moerasgebied kom je terug op asfalt uit waar je naar rechts gaat.

Deze weg volg je nu tot een kapelletje, waar je naar links gaat. Als je nu verder gaat zal je uiteindelijk terug aan knooppunt 232 uitkomen, waar we de blauwe route zijn beginnen volgen.
Verder rechtdoor aan het kruispunt weer naar links waarna je uiteindelijk terug aan de ingang van domein Erperheide uitkomt.

Op het laatste stuk van de wandeling kom je ook enkele Breugel werken tegen. Deze maken deel uit van een wandeling rond het domein heen met meerdere schilderwerken.

Hieronder het eigenlijke bedoelde startpunt van de wandeling wanneer je niet op Erherheide verblijft. Dit bevindt zich even na het punt waar je de kerk in Ellikom voorbij gaat in mijn beschrijving van de route.