Duinbossenwandelroute

Deze route is ongeveer 10 km lang en bewegwijzerd met een zeshoekig bordje op paaltjes.
De officiële startplaats is de tramhalte in De Haan (rode stip). Van hier ga je een stukje door het stadje richting strand.
Via het strand loop je tot de Spioenkop in Wenduine (rechts bovenaan), waarna je weerkeert via het bos.

Tramhalte De Haan

Wij zijn echter vanaf het vakantiedomein van Centerparks (ongeveer midden) aan deze tocht begonnen.

Vanaf de ingang van het domein zijn we de straat over gegaan richting het bos dat er vlak langs ligt. Er zijn meerdere toegangen tot het bos. Het maakt niet echt uit welke je neemt.
Na een tijdje kom je op een hoofdweg in het bos, welke wij naar links volgen, richting De Haan.

De verschillende kleinere en grotere wandelwegen in het bos vormen een soort dambordje met twee hoofdwegen evenwijdig met de kust en meerdere dwars weggetjes ertussen. Je kan dus perfect besluiten om wat rond te wandelen in het bos zelf zonder je weg te verliezen.

Er zijn in het bos ook zones bedoeld om te spelen, waar door scouts gretig gebruik van gemaakt wordt.

Na een tijdje kom je op een grote dwarsweg, Zwarte Kiezel genoemd welke je oversteekt. Je blijft gewoon rechtdoor volgen. Uiteindelijk kom je in De Haan en verlaat je het bos.

Je neemt hier de straat welke evenwijdig loopt met de hoofdweg, richting de tramhalte.
Aan de tramhalte bevind zich een groot kruispunt waar je naar rechts gaat. Even verder is een splitsing waar je de rechterzijde neemt. Neem je toch links is dat geen ramp omdat je steeds op een groot cirkelvormig plein uitkomt met tennis en minigolf in het midden.

Als je rechts genomen had, ga naar rechts deze cirkel op en neem je de tweede straat rechts. (Normandiëlaan). Als je deze volgt kom je bij een standbeeld van Einstein.

Hierna volg je naar links en dan rechts de zeshoekige bordjes en ga je schijnbaar weer het bos in, maar dit is slechts de toegang tot het strand.

Op het strand gekomen ga je naar rechts richting Wenduine, dat je in de verte (tweede foto hieronder) ziet liggen.

Ongeveer halfweg zie je een bord met Zwarte Kiezel. Hier heb je de optie om het strand te verlaten, waarna je aan een gelijknamige tramhalte komt en wanneer je de straat overgaat op de eerder genoemde weg “zwarte kiezel” komt die het bos dwarst.

Maar wij gaan verder richting Wenduine. Onderweg kom je allerlei soorten “vissers” tegen.
Op het land.

Op de zee.

En in de lucht.

Uiteindelijk bereik je Wenduine, waar de Spioenkop direct opvalt.

Je vervolgt de route en gaat naar boven, van waaruit je een mooi zicht hebt rondom.

Daarna ga je naar beneden langs de andere zijde en passeer je eerst een veldje waar toen (september 2020) enkele kunstwerkjes stonden.

Hierna vervolg je de weg, voorbij een voetbalclub en ga je uiteindelijk, na het oversteken van een hoofdweg, terug het bos in. Je volgt verder en komt uiteindelijk terug op het begin uit (voor ons betekent dit dat we op een bepaald moment de weg langs een zijweg links moeten verlaten om het bos te verlaten ter hoogte van Centerparks)